Antep Fıstığı
0

Kabuklu kuruyemişler arasında yer alan Antep fıstığı faydaları ile oldukça tutulan çerezlerden olmaktadır. İçeriğinde bulunan vitamin minerallerde ötürü günlük olarak tüketime uygundur. Sakız ağacı familyasına ait olarak yetiştirilen Antep fıstığı dünya genelinde en çok İran’da bulunmaktadır. Ülkemizde de satışı ve yetiştiriciliği fazlaca yapılan kuruyemiş;

  • Gaziantep
  • Şanlıurfa
  • Siirt
  • Kahramanmaraş
  • Adıyaman
  • Diyarbakır gibi illerde görülmektedir.

Antep fıstığı yetiştiriciliğinde dünya genelinde ilk 3’e girmeyi başaran Türkiye, ihracat konusunda da iyi derecede bulunmaktadır. Aynı çokluk ile ülkemizde Antep Fıstığı tüketim oranı da fazlaca bulunmaktadır. Hem ara öğüne hem de farklı zamanlarda atıştırmalıklara uygun olan Antep fıstığı sağlık açısından da büyük önem taşır.

Antep Fıstığının Yetiştiriciliği

Fidan halinde dikimi yapıldıktan sonra 7 – 8 yaşına gelen ağaçlara aşılama yapılmaktadır. Ağaçlar ortalama olarak 10 – 12 yaşına geldiğinde ise ürün verir. Sürekli ürün verme yaşı olarak da 150 yıl olan Antep Fıstığı bakımı kolay ağaçlardandır. Bakımı olarak sadece budama yapılan ağaçlar Nisan aylarında çiçek açmaya başlar. Böylece Ağustos ve Eylül aylarında ürün toplanması yapılır.  Uzun süreli ve uğraş sonrasında tam anlamı ile toplanan Antep Fıstıkları kurutma ve işlenmeye doğru yol alır.

Çiğ olarak kurutulmasının yanı sıra tuzlama işlemi de doğal yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Kırmızı kabuğa sahip olan Antep Fıstığı ilk aşamada yumuşak yapıya sahip olur ve kabuğundan ayrılması kolaydır. Kuruyan kırmızı kabuk iç tabaka ile birleşerek açılması daha zor hale gelir. Bu yüzden Antep Fıstığının işlenme sırası yumuşak kabuk iken yapılır.  Ardından tuzlanma ya da çiğ hale getirilmesi sağlanır.

Antep Fıstığının Muhafaza Edilmesi

Uzun süreli tüketime uygun olduğu gibi doğru depolandığında raf ömrü de uzun olan Antep Fıstığı, korunma şekline göre lezzet ve aromasını da arttırabilmektedir. Aynı şekilde doğru depolama yapılmaz ise küflenmeye doğru gider. Antep Fıstığının depolanmasında dikkat edilmesi gerekenler;

  • Depo için kullanılan alanın serin ve kuru yer olması gerekir.
  • Özellikle yumuşak kabuğundan ötürü nem almaması ve güneş görmemelidir.
  • Muhafaza yelerinin hava alması sağlanır ve fare ve böceklerin girişi de engellenir.
  • Geniş alana yayılarak sergilenen Antep Fıstıkları çok uzun süre sıkışık halde kalmamalıdır. Böylece küflenme gibi durumlarda ortadan kalkacaktır.

Antep Fıstığının Kavaltılması ve İşlenmesi

Meyvenin kırmızı kabuğundan ayrılma işlemine kavlatma denmektedir. Kurutma işlemi yapılmadan önce toplandıktan hemen sonra yapılan kavlatma satışı yapılacak ürünlerde geçerli olmaktadır. Kırmızı kabuğun yaş iken yapılması bu işlemi hem hızlı hem de kolay şekilde sonuçlandırmaktadır.  Kavlatma işleminin yapılmasından sonra işlenmesi 5 aşama ile tamamlanır. Bu aşamalar;

  • Yumuşak olan kırmızı kabuğun hızlı açılması için su ve buhara gönderilmesi
  • Ürünün devlip ya da fiberglas merdanelerde ezme işleminin yapılması
  • Çıkan kabukların elekten geçmesi
  • Son hal alan ürünün yıkanması
  • Sıcak hava ile hızlı bir şekilde kuruması ile işlenme işlemi tamamlanır.

İşlenmiş Antep Fıstıkları satışa göre; çıtlama, kavurma gibi aşamalarda da geçebilmektedir. Hatta iç kısmının çıkarılması ve fıstık ezmesinin elde edilmesi de bu aşamalar ile yapılır. Güvenli ve doğal yöntemleri kullanılması Antep Fıstığının vitaminin korunmasını sağlamaktadır.

Antep Fıstığının Faydaları

Kalori oranı yüksek olduğu kadar vitamin ve mineral oranları da fazlaca bulunan Antep fıstığı insan vücuduna birçok faydası bulunur. Yüksek miktarda protein içeren kuruyemiş çeşidinde aynı zamanda B1, B2 ve C vitamini de vardır.  Son olarak potasyum, fosfor, demir gibi maddeleri yeteri kadar olan Antep Fıstığı, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Hatta kanseri önleyici özelliği de yüksektir.

Antep Fıstığının Satışı

Hem ülkemizde hem de dünya genelinde fazlaca tüketimi bulunan Antep fıstığının Yöresel Antep sayfasında da yeri büyük olmaktadır. Bu nedenle sayfamızda güvenli ve organik olarak bulacağınız Antep fıstığı çeşitleri; ana çıtlak, fıstık içi, kavrulmuş, kuş boku, iç file şeklinde de alınabilmektedir. Uygun fiyatlarda bulabileceğinin Antep Fıstıklarının tüketimini rahatlıkla yapabilirsiniz. Uzmanlar tarafından günlük tüketimi önerilen Antep Fıstığının yüksek oranlarından ötürü dikkatli tüketmenizi de öneririz. Günlük belirli miktarda tüketerek sağlıklı yaşamınızı sürdürürken hastalıklardan da korunabilirsiniz.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

ENÜST

X