Bozuk Zeytin Yağı Nasıl Anlaşılır?
0

Zeytin yağı son zamanlarda oldukça popüler bir yiyecek haline gelmiştir. Toplumların bilinçlenmesi ve sağlığa gösterilen özenin artması ile zeytin yağı kullanımlarında da pek çok artış olmuştur. Zeytin yağları yenilen yağlar arasında özellikle lezzeti ve sağlıklı olması açısından sıyrılır ve en çok kullanılan yağ çeşidi olur. Zeytin yağlarındaki bu kullanım artışından sonra zeytin yağı hakkında pek çok merak edilen soru ortaya çıkmıştır. Özellikle kokusu kıvamı rengi nasıl olmalıdır zeytin yağının bozuk olduğunu nasıl anlarız gibi pek çok soru sorulur.

Bozuk zeytin yağı kullanım açısından son derece zararlı olabilmektedir. Özellikle sanılanın aksine zeytin yağı bekledikçe içerisinde bulunan vitamin ve mineraller azalıyor. Peki zeytin yağı alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Zeytin Yağının Geç Bozulması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Zeytin yağı alırken dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Bunları sıralayarak aldığınız zeytin yağlarını daha uzun ömürlü olarak nasıl kullanırsınız bu soruya cevap vermeye çalışacağız.

  • Zeytin yağlarının bekledikçe faydaları azalıyor. Zeytin yağı alırken hasat zamanında olmasına özen gösteriniz. Soğuk sıkım şeklinde işlenmiş olması bir zeytin yağının en önemli özelliklerinden birisidir.
  • Zeytin yağınızı aldıktan sonra en uzun şekilde 2 ay içerisinde tüketmeniz gerekmektedir.
  • Aldığınız zeytin yağlarının çok uzun süre beklememesine büyük özen göstermelisiniz.
  • Bir zeytin yağının bozuk olup olmadığını anlamak için koklamak önemli bir adımdır. Kokladığınız sırada pastel boyaya ya da yağlı boyaya benzer bir koku alırsanız bu zeytin yağınız bozuk ya da bozulmaya yüz tutmuş demektir.
  • Ayrıca gelen bu boya kokuları bu zeytin yağının beklemiş olduğunu ve taze sıkım olmadığını göstermektedir.
  • Alınan ürünün iki ay içerisinde tüketilmesi bütün yağ fabrikası sahipleri tarafından önemle tavsiye edilmektedir.
  • Sağlıklı yaşam için tüketilen zeytin yağlarının üretim şekli rengi kokusu kıvamı markası ve ambalajının cam ya da plastik olması çok önemlidir.
  • Zeytin yağının kalite kontrolü yapılırken yukarda saydığımız her özellik baz alınarak bir değerlendirme yapılır.
  • Zeytin yağı alınırken erken hasat ürünü olması ve sıkılırken soğuk sıkım olmasına özen gösterilmesi gereklidir.
  • Zeytin yağının mucize bir besin olmasında en önemli etken içerisinde bulunan polifenol özelliğidir. Bu özelliğin en çok erken hasat dönemi ürünlerinde bulunduğu bir gerçektir.
  • Zeytin yağları olgunlaştıkça içerisinde bulunan polifenol miktarı azalır ve yağ vitamin kaybetmeye başlar.

Bozuk Zeytin Yağlarının Zararları Nelerdir?

  • Bozuk zeytin yağlarının sağlığa pek çok zararı bulunmaktadır. Zeytin yağından gelen zeytin kokusu zeytin yağınızın sağlıksız ve katkı maddeli olduğuna işaret eder. Bu şekilde ürünlerden uzak durmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Sağlık için tüketilen zeytin yağının vücuda zarar vermesini hiç kimse istemez.
  • Gerçek zeytin yağını kokladığınız zaman bir miktar meyvemsi koku almanız gerekir şayet bu koku yok ise bu yağ ya bozuktur ya doğal değildir ya da çok uzun süredir beklemiştir. Sağlığa zararları çok büyüktür.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

ENÜST

X