Fabrikada Fındık Nasıl Kavrulur?
0

Fındık ülkemizin daha çok Karadeniz bölgesinde yetişen değerli bir yiyecektir. Ancak hepimizin bildiği üzere Karadeniz bölgesi ülkemizde en çok yağış alan bölgelerden birisidir. Bu durumda fındıkların kurutma işlemi oldukça zor olmaktadır. Fındık üreticileri tarafından derin derin düşünülen ve bazı çözümler getirilen fındık kavurma işlemi hakkında bir yazı dizisi hazırladık. Dilerseniz fındık nasıl kavrulur isimli yazı dizimize geçelim. İşte o detaylar…

Fındık Kavurmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Fındık kavrulmasına geçmeden önce toplanışı hakkında bazı bilgiler vermemizde fayda olacaktır. Fındık sarp ve neredeyse uçurum bahçelerde yetişen lezzetli olduğu kadar zor toplanan bir üründür. Fındık ürünü ülkemizde hem iç ticarette hem dış ticarette önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde yetişen fındık kadar iri taneli sert ve lezzetli fındık dünyanın hiçbir yerinde yetişmemektedir.
  • Karadeniz bölgesi oldukça yokuş sarp dağların ve uçurumların olduğu yamaç bir bölgedir. Böyle bir alanda fındık kurutmak bir hayli zordur hali ile. Fındık kavurmak için çeşitli yöntemler geliştirilmiş olsa da en etkili yöntem son dönemlerde ortaya çıkan Fındıkta makineli kurutma sistemidir. Öyle ki bu sistem fındıkların geniş alanlara yayılıp tırpanlar yardımı ile karıştırılarak uzun saatler boyunca uğraş verilmesine gerek kalmadan ve alandan tasarruf sağlayarak kavurma sağlayacak bir yöntemdir.
  • Karadeniz bölgesindeki yağışların büyük çoğunluğu fındık kurutma ayı olan Eylül ayına denk geldiği için hasat edilen ürünün ziyan olmaması adına böyle bir çözüm önerisi sunulmuştur.
  • Normal şekilde yapıldığında 3 ya da 5 gün gibi uzun zaman dilimlerine ihtiyaç duyan fındık kavurma işlemi yağışların çok olması sebebi ile 10 günde bile bitmez duruma gelmiştir.
  • Bu sebepler ile başka çözüm yolları arayan üreticiler de fındık kavurma makinelerinin icat ettiler.
  • Makinelerde yapılmayan kavurmalarda sağlıksız pek çok sonuç elde edileceği için bu yöntem artık asla ve asla tasvip edilmemektedir.

Fındık Kavurma Hakkında

Makineli fındık kavurma üreticilerin bulduğu ve devlet tarafından desteklenmiş olan harika bir çözüm önerisidir. Yollarda sahil kenarlarında her türlü tozun ve pisliğin içinde gerçekleştirilen normal kavurma işleminin aksine el bile değmeden oldukça steril şekilde kurutma işlemleri gerçekleşecektir. Makineli fındık kavurma sistemi ile 3 ya da 5 gün sürecek ama yağışlar ile 10 güne çıkan kurutma işlemleri 24 saat gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir.

Ancak makineli fındık kavurma işlemi ülkemizde o kadar da yaygın değildir. Son zamanlarda devlet destekli olarak bu projenin yürütülmesi sebebi ile bir nebze de olsa yaygınlaşan makineli fındık kavurma işleminin daha fazla kullanılır hale gelmesi sağlık ve zaman açısından da oldukça önemlidir. Fındık kavrulduktan sonra lezzetini ve yağını ortaya çıkaran bir besin çeşididir. Bu yönü ile kavurmanın ne kadar önemli olduğundan bir kez daha bahsetmek gereklidir.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

ENÜST

X